Malé ohlédnutí …

Malé ohlédnutí…..

Dovolte mi, bych se pozastavila nad posledními měsíci, vlastně již roky, z pohledu zaměstnance Domova sociálních služeb, Meziboří p.o.

Na nás všechny se valila spousta informací, nařízení, opatření, doporučení a každý z nás se snažil se situací, která nastala v souvislosti s pandemií, vypořádat jak nejlépe uměl. Někdy to šlo lépe, někdy hůře. Každý den se člověk naučil, někdy i poučil, o něčem novém.

Rázem jsme se ocitli v situaci, kdy jsme čelili vlastním obavám, strachu o rodinu, ale i o uživatele, pro které jsme byli jediným „živým“ kontaktem s okolním světem v době zákazu návštěv. Mnohdy jsme čelili i rodinným příslušníkům a blízkým, kteří také měli obavy o své milované, které nemohli navštívit.

Každý z nás musel projevit vnitřní sílu, potlačit své pocity, obavy a stát se pilířem…  náhradní dcerou… synem… vnučkou…, ale i „psychologem“ pro ty, co ze dne na den zůstali „opuštění“.

Snažili jsme se hledat cesty, jak situaci co nejvíce uživatelům zpříjemnit a ulehčit. Zároveň jsme společně pracovali na budování bezpečného prostředí pro naše uživatele, ale i pro sebe samotné.

Věřím, že se nám mnohé podařilo a stále i daří vzniklou situaci zvládat, jak nejlépe je to možné. Nemuseli jsme prozatím čelit uzavření celého Domova – naštěstí. Prostřednictvím techniky jsme zprostředkovávali, alespoň telefonní a mnohdy i vizuální kontakt uživatelů s rodinou v době, kdy nebyly možné návštěvy. Pořádali jsme aktivity, které byli v danou chvíli možné pro rozptýlení uživatelů. Zajistili jsme co možná nejvíce bezpečné prostředí v Domově. Školili jsme personál, abychom si uměli poradit se vším, co by mohlo být potřeba.  A v neposlední řadě nás těšila i podpora a pochopení ze stran rodinných příslušníků a blízkých, za což velké díky.

Velké díky patří také těm, kteří se jakkoliv podíleli a přispěli a stále i podílí a přispívají k tomu, že společně tvoříme Domov, který se snaží udělat maximum pro své uživatele a soustavně se u toho zdokonalovat a zvyšovat kvalitu poskytovaných služeb.

Všichni vyhlížíme dobu, která pro nás bude představovat návrat k „normálu“, tak si přejme, aby to bylo co nejdříve a do té doby, abychom se dokázali vždy vypořádat se vším co nás potká, alespoň tak dobře jako doposud.

Díky

Michaela Bendlová Karlíková, DiS.

Vedoucí DPS, manažerka kvality

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *